Wat is duurzaam?

Vandaag op werk hadden we een hele discussie over wat nu precies duurzaam is. Waar begint het eigenlijk en waar houdt het op?

Wij hadden het toevallig over batterijen. Leuk dat we in Nederland met schone auto’s zonder uitstoot willen rondrijden, maar wat betekent dit eigenlijk voor de landen waar de grondstoffen vandaan komen? Hoe meet je op welke manier de grondstoffen gewonnen worden en wat dat betekent voor het lokale ecosysteem? En dan heb je de arbeidsomstandigheden (die in veel landen nog verschrikkelijk zijn) nog niet eens meegenomen. Straks kan het zomaar zo zijn dat wij in ons land niet meer zoveel uitstoten, maar dat daardoor in andere landen de uitstoot juist enorm toeneemt. Of het ecosysteem op een andere wijze enorm daaronder te lijden heeft. Hoe gaan we daar eigenlijk mee om?

Anderzijds geldt dat ook aan het einde van de levensduur van zo’n batterij. Je moet er dan natuurlijk wel gelijk voor zorgen dat zoveel mogelijk van de stoffen die erin zitten weer terug gewonnen worden en überhaupt dat de energie die erin is gestopt zoveel mogelijk circulair terugkomt. Dat is me nogal een opgave! Maar het moet natuurlijk niet zo zijn dat je tot het einde van je leven bezig bent voordat je de CO-2 uitstoot van een batterij hebt ’terugverdiend’.