De uitdaging maakt me relaxed!

We zijn nu zo’n maandje op weg met de uitdaging van geen nieuwe dingen kopen. Toen we eraan begonnen dachten we dat het best zwaar zou zijn en lastig, maar eigenlijk valt het reuze mee.

We blijken veel bewuster te worden van of we iets echt nodig hebben of niet. Dus enerzijds remt onze behoefte om iets te kopen af. Anderzijds is het ook heel erg leuk om veel meer bezig te zijn met de spullen die je hebt om te kijken of je ze een tweede leven kunt inblazen. Of dat je probeert om op een andere manier aan je spullen te komen. Zelfs onze (schoon)ouders gaan erin mee. In plaats van een nieuwe verrekijker kreeg Diederik een prachtig ingepakt erfstuk cadeau met het hele verhaal erbij. Veel leuker en waardevoller dan een nieuw exemplaar.

Eigenlijk word je materialistisch in de goede zin van het woord: het weer waarderen van de materialen en spullen die je hebt. Zien wat voor een tijd, energie en moeite erin is gestoken en die niet zomaar verloren laten gaan. Het is ook echt een transformatie die we nu doormaken van anders naar problemen en oplossingen kijken. Veel meer gericht op reparatie en hergebruik. En je komt ook dichter bij je eigen kernwaarden, bij wat je belangrijk vind in het leven. Op welke vlakken bepaalde zaken echt iets voor je toevoegen en waar niet.

Zo hebben we ook allerlei leuke nieuwe winkels ontdekt. Winkels met een maatschappelijke doelstelling die gebruikte spullen doorverkopen, of afgebroken materiaal uit het bos gebruiken om nieuwe dingen van te maken. Opvallend genoeg is het in die winkels ook veel relaxter. De mensen hebben er tijd voor een praatje, je kunt rustig de tijd nemen om alles te bekijken en vragen te stellen. Maar de gemiddelde winkelstraat in een stadscentrum kun je wel links laten liggen natuurlijk.

Bijkomend voordeel van het geen nieuwe dingen kopen is dat het ook erg goed is voor je portemonnee. Zo hebben we laatst voor onze dochter 5 ‘nieuwe’ kledingstukken, waaronder een jas, gekocht en we waren een tientje verder. Dat lukt anders toch ook niet. Komt ook de droom van financiële onafhankelijkheid weer een stukje dichterbij :-).

Per saldo dus een echte win-win situatie. Goed voor de wereld, goed voor jezelf.