Wat een verspilling

Ik kwam vandaag tegen sluitingstijd bij het winkelcentrum om iets bij de drogist te kopen. Onderweg kwam ik langs de bakker. Ik zag daar iets heel bijzonders: de mevrouw achter de toonbank stond de hele vitrine leeg te schuiven in een vuilniszak!

Omdat ik dat zo’n schokkend gezicht vond, en omdat ook de kaasstengels waar mijn zoon zo dol op is in de zak verdwenen, heb ik even gevraagd wat daar de bedoeling van was. Ik vroeg nog of ik de kaasstengels dan niet zou mogen meenemen als ze ze toch zou weggooien. Daaruit volgde een zeer kafkaëske discussie. Ik mocht die zak, die dus simpelweg in de vuilnisbak zou belanden en dus niets zou opleveren, niet meenemen. Want dan zouden andere mensen dat misschien ook gaan doen en het was de bedoeling dat ervoor betaald werd. Fair enough, dus ik bood aan een klein bedrag te betalen. Maar ook dat mocht niet. Toch raar voor een product dat anders helemaal niets oplevert.

Klein lichtpuntje bleek dat de broden die over waren ten minste naar de voedselbank werden gebracht. Maar dus alleen de broden: de croissants (met en zonder vlees), gebakjes, broodjes, kaasstengels en al dat andere lekkers verdwijnt dus elke avond onherroepelijk in de vuilnisbak! Want ‘dingen met vlees mogen niet naar de voedselbank of leger des heils vanwege aansprakelijkheid’. Nou, daar ben je als beest dan ook lekker voor dood gegaan. Ik denk eerlijk gezegd ook dat de zwerver die honger heeft graag een hamkaascroissant eet die die ochtend gebakken is. En dat hij daar dat ene procentje kans op voedselvergiftiging wel voor over heeft.

Wat een ongelooflijke verspilling van voedsel is dat. En dan simpelweg voor commerciële redenen het niet ook gratis uitdelen. Het drukte mij weer met de neus op de feiten dat we hier toch in een enorm verwend landje wonen, als we het ons kunnen permitteren zo om te springen met schaarse grondstoffen. Voor een paar euro…