Energieleveranciers…

De afgelopen dagen druk in de weer geweest om uit te zoeken of onze energie afname wellicht goedkoper maar ook groener kon dan op dit moment bij Green Choice.

Eerste bijzondere constatering was dat Green Choice voor nieuwe klanten een veel beter aanbod had dan voor bestaande. Toen we dat na gingen vragen bleek het ook mogelijk te zijn voor bestaande, maar ja, zou toch fijn zijn als je als vaste klant ook spontaan gematst wordt… Uiteraard levert Green Choice groene stroom, maar het gas is, zoals bij zoveel bedrijven, gewoon grijs. Green Choice geeft dan wel CO2 gecompenseerd gas. Dat betekent dat ze er bomen voor terugplanten.

Nu hebben we zelf even gezocht naar mogelijkheden om je CO2 te compenseren. En daar blijkt een organisatie, treesforall.nl, al jaren de mogelijkheid toe te bieden. En het mooiste komt nog: om een heel jaar aan CO2 uitstoot te compenseren met bomenaanplant (dus niet alleen van je gasverbruik, maar ook je vakantie, en noem maar op) ben je nog stukken goedkoper uit dan met het prijsverschil tussen Green Choice en de goedkoopste groene stroom leverancier. Dat was dus snel bekeken.

Toen kwam ook een volgende oplossing om de hoek kijken: een energieleverancier die niet alleen je CO2 compenseert, maar ook daadwerkelijk je eigen stroom aantoonbaar groen opwekt. Een soort aandeel in een park dus. Geen gedoe met panelen op je dak, omvormers, onderhoud, grote investeringen, etc. Want we waren al wel zo ver dat we dan voor panelen zouden gaan die ook warm water zouden leveren, extra duur, maar ook extra besparing gezien de gasprijzen. Bovendien weet je ook nog niet wat je gemeente precies gaan doen met gas en warmtelevering in de toekomst. Straks liggen die dingen op je dak en wordt je aangesloten op een warmtenet. Dag investering.

Terwijl ik dit typ, zit manlief dus ondertussen de hele omzetten te regelen. Om eerst maar eens te kijken hoe ons aandeel zonnepark bevalt, nemen we het komende jaar eerst alleen maar eens zes panelen af, de helft van ons verbruik. Voor minder dan 600 Euro. Dat zou, als alles goed gaat toch al behoorlijk snel moeten renderen. We laten weten hoe dit experiment gaat.