Jippie! Minder water gebruikt

Het blijft toch altijd spannend of de inspanningen en investeringen in energie- en waterbesparing ook echt wat opleveren.

Voor het watergebruik kwam vorige week de lakmoesproef langs. We moesten de meterstanden doorgeven en kregen niet lang daarna de afrekening. En wat bleek? We krijgen ruim 20 Euro terug! Dat komt neer op een waterbesparing van ruim 12.000 liter!! Bizar veel!

Eigenlijk weten we zelf ook niet zo goed hoe we dit voor elkaar hebben gekregen. De regentonnen kunnen het niet zijn, want die hebben we pas halverwege de zomer gekregen. Ook de superdure, maar wel superzuinige wasmachine kan niet de oorzaak zijn, want die hebben we al twee jaar en stouwen we al twee jaar stampvol. Blijft over het nieuwe badderbeleid en de nieuwe (wederom superdure, maar superzuinige) vaatwasser.

De vaatwasser bespaart ten opzichte van het vorige exemplaar 4 liter per wasbeurt. Dat komt bij een gemiddeld gebruik van bijna elke dag (300 keer per jaar) neer op zo’n 1200 liter besparing. Maar dat is dus nog een factor 10 lager dan de daadwerkelijke besparing.

Misschien maakt dat minder douchen dan wel heel erg veel uit inderdaad. Slaat die campagne van ‘Iedereen doet wat’ die zegt dat korter douchen zoveel uitmaakt toch wel ergens op.

Wat is het nieuwe badderbeleid dan? We clusteren het badderen zoveel mogelijk in het hele gezin en gaan dan, zoals het woord al aangeeft, niet onder de douche maar in bad. En dan het liefst gecombineerd. Dus steeds met 1 van de kinderen samen. Bij voorkeur ook in korte sessies, zodat het water niet teveel afkoelt en we dus met zijn allen achter elkaar door in hetzelfde bad kunnen. En dat dan bij voorkeur twee keer in de week, op de woensdag en zaterdag.

Blijkt win-win situatie: geen droge huid meer en alle klachten die daarmee samenhangen en een enorme waterbesparing. Het blijkt namelijk ook dat een bad net zoveel water verbruikt als een gemiddelde douchebeurt (zie de site van Vewin). Tel uit je winst als je dus de afzonderlijke douchebeurten vervangt door 1 gezamenlijke baddersessie. Dat is een factor 4 besparing!

Met deze gegevens in het achterhoofd, en ook dat water opwarmen zo ongeveer het meeste gas verbruikt, verwachten we dus ook een besparing op gas. Nog los van de muurisolatie die recentelijk is aangebracht. Blijft nog even spannend, maar we laten het weten zodra  het bekend is!