Schoonmaken als een pro

Hoe maak je nu eigenlijk duurzaam schoon? Dat de meeste middelen niet goed voor het milieu zullen zijn spreekt wel voor zich met veelzeggende plaatjes van dode vissen en doodshoofden. Maar waarom zou je dat spul dan eigenlijk gebruiken om je huis schoon te maken? Maken ze daar dan ook niet meer dood dan eigenlijk de bedoeling is? Bovendien zijn al die spullen ook nog eens best duur.

Een tijd geleden, toen we nog een schoonmaakster hadden, zijn we eerst maar eens begonnen met zelf schoonmaakmiddelen maken op basis van biologische schoonmaakazijn, baking soda en groene zeep. Er zijn meerdere sites die geschikte recepten aanbieden. Beviel eigenlijk heel goed en scheelde bakken met geld. Zo’n fles azijn kost, zelfs met geurtje, nog geen Euro en met een doosje baking soda doe je ook eindeloos. Echte aanrader dus. Enige wat we niet echt te vervangen vonden was de WC-reiniger, omdat het toch te lastig is om de azijn (die snel wegloopt) en de soda goed gedoseerd door de hele pot te krijgen. Maar verder prima. Ook van de schoonmaakster nooit klachten gehoord.

Toen we deze zomer een nieuwe schoonmaakster kregen die een stuk minder grondig was dan die daarvoor, rekenden we eens na wat het per maand zou schelen om het zelf te doen. Dat liep pas echt in de papieren. Scheelde zo € 150 in de maand. Daar kan je wel heel veel fancy schoonmaakspul voor kopen bedachten we toen. Pietje Precies als Diederik is, stortte hij zich gelijk op de hogere schoonmaakkunde.

Hij ontdekte door de schoonmakers op het werk dat we thuis eigenlijk hopeloos achterhaald bezig waren. De schoonmakers gebruiken namelijk vrijwel geen schoonmaakmiddelen omdat dat veiliger en milieuvriendelijker is. En bovendien mogen ze ze in verband met allergieën niet meer gebruiken. Ze gebruiken eigenlijk voor bijna alles een sprayflacon met water en speciale doeken ook wel bekend als de ‘spray and wipe methode’. En om te zorgen dat je de juiste doeken voor de juiste dingen gebruikt hebben ze kleurcodes. Bijvoorbeeld, rood voor sanitair, geel voor keuken, blauw voor glas en groen voor interieur. Kijk, als dat op het werk kan dan kan dat thuis natuurlijk ook.

Wat volgde was een flinke speurtocht door een oerwoud van websites met schoonmaakproducten en allerlei verschillende doekjes (hoe duurzaam zijn die eigenlijk?) zijn we geslaagd! We zijn een investering van 1 maand kosten voor een schoonmaakster verder en hebben nu een ‘state of the art’ hypermodern schoonmaaksysteem. En het is nog supersimpel en kindvriendelijk ook. De kern? Water en hyperhygienische microvezel doeken. En die waren inderdaad duurzaam, want beschikken over het Nordic Swan label. De doeken gaan 600 wasbeurten mee, dus als je ze elke dag zou gebruiken is en wassen ben je bijna twee jaar verder voor je nieuwe nodig hebt. Ook bestaan er speciale microvezel wasbare schuursponzen speciaal voor keuken en sanitair. En ziedaar, je hebt vrijwel geen schoonmaakmiddel meer nodig.

We gebruiken dit systeem nu voor het hele huis (dus ook microvezelsysteem om de vloer te vegen en vochtig af te nemen) en het bevalt erg goed. Om eerlijk te zijn maken we nu minder vaak schoon dan de schoonmaakster kwam, maar is ons huis eigenlijk veel schoner geworden dan daarvoor. Het werkt dus toch om even wat energie in een goed systeem te steken. Al blijft het bizar dat je huis zonder schoonmaakmiddelen eigenlijk schoner is en blijft dan met. De doeken wassen we na elk gebruik in een speciale waszak zodat de vezels goed blijven werken (aanraking met met name katoen schijnt slecht te zijn). De enige kosten die we de komende tijd nog moeten maken voor schoonmaakmiddel blijft de ecologische cradle to cradle WC-reiniger, en incidenteel schuurmiddel voor de RVS pannen, maar dat is het dan ook. Leve het professionele schoonmaken!