Wegwerp- of oplaadbare batterijen?

En het was natuurlijk weer raak de afgelopen feestdagen. De beste mannen in rode pakken hebben weer veel speelgoed gebracht. Jammer genoeg ook speelgoed waar batterijen voor nodig zijn.

De snelheid waarmee de batterijen vervolgens verstookt worden door al dat spul gaf ons nou niet bepaald een duurzaam gevoel. Omdat je de betreffende spullen ook niet gelijk naar de kringloop kunt brengen, of omdat het educatief soms best wel heel erg goed speelgoed is (Tiptoi, Lego, etc) vroegen we ons af hoe het nu eigenlijk staat met de duurzaamheid van batterijen.

Deze zoektocht leidde tot interessante inzichten. Zo staat op wegwerpbatterijen bijvoorbeeld helemaal niet vermeld hoeveel energie je eigenlijk koopt! Dus eigenlijk heb je geen idee wat je koopt en hoe lang je mag verwachten dat je batterij meegaat! En of hij wel sterk genoeg, of misschien juist te sterk, is voor het doel waarvoor je hem wilt gebruiken. Het maakt nogal wat uit of je een heel Legotreinenpark in beweging moet krijgen of dat je alleen een LED bedlampje aan hoeft te zetten. In het eerste geval is het best fijn om een stevige batterij met een hoge energiedichtheid te hebben, maar in het tweede kan een slap batterijtje ook prima functioneren. Best bijzonder toch? We gaan dit maar eens voorleggen aan de keuringsdienst van waarde en de consumentenbond. Zodra we antwoord hebben laten we het weten.

Op naar de oplaadbare batterijen dus. Klinkt in ieder geval een stuk duurzamer, maar werkt het ook? Een behoorlijke uitgave in een keer, vooral ook omdat je er opladers bij nodig hebt, maar het lijkt dan ook daadwerkelijk iets op te leveren. Bij oplaadbare batterijen wordt namelijk wel vermeld hoeveel energie (mAh) ze kunnen bevatten. Verder wordt ook vermeld hoe vaak ze kunnen worden opgeladen. Over het algemeen is het dan wel zo dat hoe hoger de hoeveelheid energie die kan worden opgeslagen hoe minder vaak ze kunnen worden opgeladen. Jippie! Je weet dus precies wat je koopt en ook nog wat je ermee kunt doen. Die variatie in gebruik tussen nachtlampje en Legotrein kan met oplaadbare batterijen dus ook worden opgevangen.

Tot dusverre bevalt het experiment met de oplaadbare batterijen erg goed. Ze lijken zelfs langer mee te gaan dan reguliere batterijen, en eigenlijk gaat het opladen vervolgens ook heel snel en kost het niet al te veel stroom. Wij zijn om.