De aarde heeft er genoeg van…

En dan denk je rustig verlof te hebben, zoals we laatst schreven, breekt het coronavirus in alle hevigheid los. Niets geen rustig boekjes lezen op de bank, foto’s sorteren, lichte tuinklusjes of in het lentezonnetje zitten. Nee hoor, het hele spul zit thuis. Pffff…. Maar goed, wederom de contemplatie: het is natuurlijk wel ergens goed voor. De aarde knapt er flink van op.

Zoals Timmermans al zei, de aarde laat zien dat ze genoeg heeft van ons gedrag. En daar zit wel wat in. We hebben zelf ook meermaals gedacht dat het klimaatprobleem niet zozeer zit in het overleven van de aarde. Dat komt waarschijnlijk wel goed. Die heeft ook alle meteorietinslagen in de dinotijd overleefd, net als allerlei andere natuurrampen. De dino’s sneuvelden, de aarde ging door. Dus met die aarde komt het waarschijnlijk wel goed. Het gaat meer om ons eigen voortbestaan op deze planeet. Want als we zo doorgaan is het inderdaad maar de vraag of ze ons nog langer als gasten duldt.

NASA heeft mooie plaatjes gemaakt van de ontwikkelingen van de luchtkwaliteit in China als gevolg van de ingestelde maatregelen rondom Corona. Ongelofelijk te zien hoe goed het zelfreinigend vermogen van de aarde eigenlijk nog steeds is! Binnen een paar weken is de hele luchtkwaliteit weer in orde. Hoezo, de mens kan daar niets aan doen?

ESA heeft soortgelijke filmpjes van Europa. Omdat we hier later waren is het effect minder duidelijk, maar aangezien Italië voorop liep kan je ook daar het meeste effect waarnemen. Een duidelijke verbetering van de luchtkwaliteit. Tot zoverre alleen maar winst dus.

Wat we thuis als winst waarnemen is een enorme afname van vliegverkeer. Het schijnt maar 4% omlaag te zijn gegaan, maar het effect is echt ongekend groot. Wat een enorme rust opeens. Als het een beetje tegenzat kon je op een mooie dag zomaar elke 3 minuten een vliegtuig langs zien en vooral horen komen. Dat is nu beduidend beter. Echt een exponentiele afname. Wat ons betreft mag het zo blijven. In elk geval geen groei meer. Want als dit het effect is van 4% minder, dan willen we niet weten wat het effect is van terug naar ‘normaal’ en dan nog 4% erbij.

Geldt overigens ook voor autoverkeer. Wat is het heerlijk rustig in de buurt. Gisteren bijna een visioen gehad van hoe het in de jaren ‘50 moet zijn geweest. Ik keek uit ons zolderraam omlaag en zag een bijzonder idyllisch tafereel dat bijna niet meer voorkomt: een hoop kinderen die heerlijk op straat aan het spelen waren, ouders erbij die meespeelden, mensen die heerlijk met elkaar aan het praten waren. Echt wat je ziet van de foto’s uit die tijd dat mensen nog veel meer met elkaar en hun kinderen bezig waren. En bovenal: nauwelijks auto’s. Wat een rust.

Hopelijk stemt deze situatie niet alleen ons, maar ook anderen tot nadenken over hoe we met deze planeet en elkaar bezig zijn. De groepsapp van onze buurt geeft aanleiding tot positieve gevoelens. Van aanbiedingen voor oppassen op kinderen, tot boodschappenhulp voor ouderen, het komt allemaal langs. Dat stemt bijzonder positief. Nu maar hopen dat we dit echt collectief gaan zien en niet over een paar weken het ‘gewone’ leven weer oppakken alsof er niets gebeurd is. De aarde leert ons een lesje hoe het ook kan en dwingt ons om zaken op een andere manier te regelen. Laten we die les vooral vasthouden en meenemen naar de toekomst. Dan komen we er wel en is er hopelijk ook voor ons en onze (klein)kinderen een fijne toekomst hier mogelijk.