Hoop voor de toekomst

Tegenwoordig, sinds het coronagebeuren, kijken wij ook het jeugdjournaal. Lekker overzichtelijk en het helpt Quinten met het begrijpen van wat er allemaal aan de hand is. En wat is het soms toch heerlijk verfrissend en vooral hoopvol nieuws! Naast het grote mensen nieuws is er ook altijd aandacht voor goede initiatieven van kinderen. En dat stemt gelukkig hoopvol. Want die blijken de ernst van de situatie goed in te zien en er ook goed naar te handelen.

Zo was er vandaag een prachtig verhaal over een meisje, Serafina, die ondanks haar overduidelijke passie voor mode bijna dezelfde uitdaging als wij was aangegaan: een jaar lang geen nieuwe kleren kopen. Ze was aan het nadenken geslagen over haar passie voor kleding en was toen nagegaan hoe het zat me de productie, arbeidsomstandigheden, etc en tot de conclusie gekomen dat je met nieuwe kleding eigenlijk vrijwel nooit zeker wist of het wel ‘goed’ gemaakt was. En toen had ze gelijk de knop omgezet, niet eventjes een week of een maand of kwartaal, nee gelijk een heel jaar geen nieuwe kleding kopen. Supertof initiatief en helemaal geweldig dat zo’n kind dat helemaal uit zichzelf bedenkt.

En het grappige was dat zij, net als wij, eigenlijk merkte dat het helemaal niet moeilijk was om vol te houden. Sterker nog, ze gaf ook al aan dat ze zich nu niet meer voor kon stellen dat ze ooit zo vaak in winkels had rondgehangen. Ze haalde meer voldoening uit het hergebruiken van materialen en het zelf creatief verzinnen van nieuwe combinaties. Superleuk toch dat zo’n jong meisje zo’n initiatief start en daarmee alle andere kinderen om haar heen aan het denken zet. En zo zie je ook maar weer dat leeftijd niets uitmaakt. Ik schat haar toch zo’n 30 jaar jonger dan wij en toch dezelfde ervaringen en inzichten.

Dit soort berichten stemt ons weer erg hoopvol. Soms is het in de huidige toestand, met nog een derde zeer binnenkort op komst, lastig om positief te blijven. Ook over de situatie waarin je die nieuwe telg neerzet. Maar het geloof in de veerkracht, het denkvermogen en het vermogen om anderen positief te beinvloeden van onze kinderen mag ons hoopvol stemmen. Nu maar hopen dat we met zijn allen naar hun wijze ideeen willen en gaan luisteren. Want als we allemaal zouden handelen als Serafina en veel andere kinderen die zo bezig zijn, ziet de aarde er binnen de kortste keren een stuk beter uit.