Baby zindelijkheid deel 2

Ondertussen is Matthias 4 weken en zijn we dus 2,5 week op weg met de baby zindelijkheidscommunicatie. Eerlijk gezegd voelt het veel langer. Het zit nu helemaal in ons systeem om hem op potjes te zetten, dus het voelt heel natuurlijk. Matthias is er ook zichtbaar blij mee. Hij wordt echt superboos als hij moet en we luisteren niet en hij poept of plast per ongeluk in zijn luier/doek. Het werkt echt supergoed, al vinden sommige mensen het een beetje raar…

Het is ook best praktisch met uitjes naar het bos. Als we toch al gaan picknicken met het hele gezin en het is lekker warm buiten, dan ligt Matthias gewoon lekker op een matje erbij. Als hij aangeeft dat hij moet, dan kan hij ergens in de bosjes zijn behoefte doen, want een baby’tje produceert echt heel weinig. Dus dat werkt eigenlijk prima.

Eerlijk gezegd wordt het eigenlijk pas lastig als je op bezoek gaat. Dan merk je opeens hoe onconventioneel deze methode eigenlijk is. Heel raar eigenlijk dat dat zo is en dat we mensenbaby’s leren hun behoefte in hun broek te doen, terwijl we dat voor bijvoorbeeld puppy’s ‘onmenselijk’ vinden. Toch de wereld op zijn kop.

Maar goed, op bezoek gaan dus. Laatst ons eerste bezoekje gebracht aan ons kersverse neefje. Het gezicht van onze (schoon)zus was onbeschrijflijk toen we Matthias bij het ontwaken op een potje zetten en hij rustig ging zitten pruttelen. Echt vol afschuw en ongeloof. Ons nichtje van 2 vond het zichtbaar interessant en volstrekt normaal, want die ging het uitgebreid bestuderen en helpen met het legen van het potje. Toch grappig om dan met dit soort experimenten te zien hoe veel onbevangener kinderen dan toch zijn. We vermoeden alleen dat onze (schoon)zus niet de enige is die zo zal reageren. Nu scheelt het dan gezien Corona het aantal bezoeken wel behoorlijk beperkt zal blijven, maar toch.

Hoe dan ook, geen reden om ermee te stoppen. We hebben een superblije baby die met 3 weken niet meer dan 4 luiers per dag verbruikt! Soms zelfs maar 1 op een dag, dus dat stimuleert wel om door te gaan. Mensen zeggen ook wel dat dit alleen in deze tijd kan gezien de tijd die je dankzij Corona thuis doorbrengt. Anderzijds denken we dat het per saldo veel tijd scheelt. Alle literatuur en ervaringen in andere landen geeft aan dat je met deze methode ergens tussen de 6 en 24 maanden volledige zindelijkheid bereikt. Dat is dus maximaal 24 maanden tijdbesteding. Bij onze oudste zoon Quinten van 6 zijn we eigenlijk al 4 jaar bezig: eerst met het afleren van het gebruik van luiers en de dagzindelijkheid en tot op de dag van vandaag nog met de nachtzindelijkheid. Je vraagt je dan toch af wat per saldo meer tijd kost. Want het verschonen van vieze luiers gaat in die eerste jaren ook niet vanzelf en moet je er ook nog bij optellen.

Hoe dan ook: baby zindelijkheidscommunicatie is wat ons betreft echt een aanrader voor iedereen en de meest humane manier van omgang met een baby. Hadden we dit maar eerder geweten. Wij gaan er dus zeker mee door!