Terug naar ‘normaal’

Wat is eigenlijk normaal?, vroegen we ons af na de laatste persconferentie. Eerlijk gezegd vonden we het ‘terug naar normaal’ meer klinken als een lose-lose situatie in plaats van een verbetering. Het lijkt erop dat we straks en de nadelen van de pre-Corona tijd hebben, gecombineerd met de nadelen van de Corona tijd. Een beetje een anticlimax in onze beleving.

Tel maar na: de scholen zouden binnenkort weer normaal open moeten, terwijl op de een of andere manier die 1,5 meter moet kunnen worden geborgd. Een enorme last voor scholen lijkt ons en bijna niet haalbaar. Dus wel weer alle drukte en vervoersbewegingen rond het naar school brengen (de nadelen van pre-Corona), maar wel op de een of andere manier afstand zien te bewaren tot je medemensen en hogere belasting voor scholen. Lijkt ons tot vrij spastische situaties op het schoolplein leiden (nadelen van Corona). Bovendien een gemiste kans voor de lang gehoopte flexibilisering en modernisering van het onderwijssysteem. Naar het loslaten van de vaste schoolvakanties kunnen we voorlopig dus waarschijnlijk ook wel fluiten.

Eigenlijk leiden alle versoepelingen ertoe dat we alle nadelen van pre-Corona gewoon weer in huis halen. Meer drukte, meer vervuiling, viezere lucht, meer lawaai, minder ruimte om je eigen tijd in te delen door start school. Terwijl aan de andere kant je nog steeds niet overal naartoe mag, veel plekken in de weekeinden (als we juist tijd hebben) worden afgesloten, etc. Of dat nou per saldo een vooruitgang is en ‘terug naar normaal’?

En bovendien, wat is dat eigenlijk: normaal? Toen Corona net losbrak en spectaculaire milieu- en luchtkwaliteit winsten te zien waren, beiden essentieel om Corona te boven te kunnen komen, hoorde je iedereen over de omslag die we nu zouden moeten gaan maken naar een duurzamer, groener en flexibeler systeem. Fantastisch! Konden we alleen maar toejuichen (zie onze eerdere berichten). Maar de maatregelen die we nu horen, betekenen alleen dat we zo snel mogelijk weer op de oude voet verder willen gaan. Alsof we niet een joekel van een waarschuwing hebben gekregen dat dingen anders moeten. En daadwerkelijk in de praktijk hebben gezien dat dingen anders kunnen!

Check maar: een enorme opkomst van bezorgdiensten leidt tot grote werkgelegenheid in die sector en helpt tegelijk het milieu, vooral als zij met minder drukte rond kunnen rijden. In een eerder artikel al legden we uit dat het toch echt beter voor het milieu is om dingen te laten bezorgen gezien de verminderde beweegmomenten. Dat blijkt nu dus ook inderdaad het geval te zijn lazen we recentelijk in een artikel in Trouw.

Ook de scholen blijken tot veel meer in staat dan we dachten, net als werkgevers. Waarom kunnen we niet toe naar een systeem met veel meer spreiding, zodat niet iedereen op hetzelfde moment van alles wil doen in zijn vrije tijd? Hoe veel relaxter zou het zijn als de een zijn weekeinde op maandag en dinsdag heeft en de ander op donderdag en vrijdag? Dat scheelt enorm in drukte, niet alleen op kantoren, maar ook in de vrije tijd. Zelf hebben we de afgelopen tijd een schema gehanteerd waarbij we juist in het weekeinde (school)werk deden, om dan juist doordeweeks naar parken/bossen/strand te gaan met de kinderen omdat het dan juist rustig was daar. Ideaal voor de Coronaveiligheid.

Het is gelukkig nog niet te laat en laten we hopen dat er ook nog maatregelen komen die de weg naar een duurzamer systeem inslaan. Wij houden in elk geval hoop!