Zelf repareren

Een belangrijk aspect van het geen nieuwe dingen meer kopen is natuurlijk het proberen te repareren van spullen die kapot gaan of het niet meer doen. Dan kom je er opeens achter hoe lastig dat soms is, of nog veel erger, hoe onmogelijk de fabrikant dat heeft gemaakt!

Zo bleek de accuboormachine stuk toen we plinten wilden bevestigen. Hij rookte en stonk verschrikkelijk. Diederik heeft een prachtige reparatiekit om allerlei producten die je eigenlijk als consument niet zou moeten mogen repareren toch te kunnen repareren, dus aan de slag! Boormachine open en uit elkaar. En wat een teleurstelling: je kon precies zien wat er stuk was, maar de behuizing die er omheen zat was zo gemaakt dat hij niet open kon zonder de hele motor te slopen.

Dat is toch bijna misdadig! Dat apparaat zit vol met zeldzame materialen en productiemiddelen en is afgezien van een heel klein onderdeeltje makkelijk te repareren. Maar omdat het zo in elkaar zit, ben je eigenlijk verplicht om een heel nieuw apparaat te kopen. Wat een verspilling van materialen. En duidelijk iets om op te letten als er een nieuwe moet komen.

Wat dat betreft is de Nespresso apparaat onverwacht toch een stuk duurzamer. Ja, we moeten toegeven dat hoewel het niet heel duurzaam is wij ons soms bezondigen aan een kopje Nespresso in plaats van zelfgemalen filterkoffie. En met de huidige nachten soms wel iets vaker dan eerst… We waren dus niet heel blij dat het apparaat grondig bleek te lekken. Er lekte ongeveer net zoveel koffie in de opvangbak als in het kopje. Niet goed dus.

Gelukkig blijkt de supersonische reparatiekit wel geschikt voor Nespresso apparaten. Apparaat vindt het niet heel tof, maar gaat wel onbeschadigd uit elkaar. En dan blijk je de ‘koffiezetunit’ er gewoon uit te kunnen halen en te kunnen vervangen. Kan je ook gewoon ergens bestellen. En dan ben je met €30 en een uurtje werk ipv een heel nieuw apparaat klaar, terwijl je bovendien veel minder materiaal nodig had. Daar word je toch een stuk blijer van. En dan smaakt dat kopje koffie gelijk een stuk beter.