Vakantie in eigen huis

Nu iedereen met uitzondering van baby Matthias weer begonnen is met school en werk is er weer iets meer tijd om eens wat te schrijven. Want ondanks een vakantie in eigen huis was het behoorlijk druk met alles en iedereen thuis. Maar wat was het eigenlijk relaxed die vakantie in eigen huis en wat hebben we veel nieuwe dingen in onze eigen buurt ontdekt! Huh?! Denken veel mensen dan. Thuis ben je toch voortdurend bezig met allerlei klusjes en kom je toch niet tot rust? Niets bleek minder waar. Waar je ook heen gaat, daar ben je.

OK, toegegeven, ook wij waren bang dat we te weinig te doen zouden hebben en hadden dus een hele lijst met allemaal uitjes en activiteiten in een straal van 1,5 uur rijden bedacht om dingen in de vakantie te doen. Sterker nog, we hadden zelfs bedacht dat de kinderen het waarschijnlijk wel zouden waarderen als we elke week ergens een leuk uitje zouden doen, denk dierentuin, speelpark, etc. Als we thuis bleven hadden we ten slotte meer dan genoeg budget over voor dat soort dingen.

Maar dat bleek helemaal niet nodig. Uiteindelijk is het verste uitje dat we hebben gedaan de Beekse Bergen, ofwel Afrikapark zoals ze het hier noemen, geweest. En dat alleen omdat opa daarvoor vrijkaartjes had gewonnen. Hoewel dat superleuk was zijn we voor de rest alleen in en om het huis geweest en hadden we helemaal geen zin in ver rijden. Eigenlijk hebben we de auto afgezien van Beekse Bergen helemaal niet gebruikt en dat bleek super relaxed.

Matthias was inmiddels groot genoeg om in de geüpgradede e-bakfiets vervoerd te worden en dus hebben we alleen maar uitjes in de buurt gedaan op maximaal 20 km afstand. Precies wat nog net te doen is op de fiets. En dan bleek er toch nog een hoop te ontdekken in de buurt. We hebben net als dat je normaal op vakantie bent folders gezocht en bekeken wat onze omgeving nu eigenlijk als toeristisch interessant bestempeld. Plots snap je wat al die Duitsers hier toch iedere zomer komen doen! Want naast het strand blijkt er nog veel meer te zien.

We zijn zelf niet zo van de musea en binnenactiviteiten, dus we hebben ons beperkt tot de buitenactiviteiten. En er bleken veel meer landgoederen, meren, bossen en (natuur)speeltuinen in de buurt te zijn dan gedacht. Dus die hebben we de hele vakantie lang allemaal bezocht, steeds met wat dagen pauze tussendoor. Dat vonden de kinderen ook heerlijk. Echt de tijd om al die ingewikkelde Lego bouwwerken eens te ontwerpen en te bouwen. Of om het rollenspel met de boerderij eens goed uit te werken. Ze ontplooiden zoveel ideeën en initiatieven! Ook dat was erg leuk om te zien.

Uiteindelijk was de vakantie voorbij en hadden we nog lang niet alles gedaan wat we van plan waren, en dat vanuit ons eigen huis. En geen verplicht klusje gedaan. Nooit gedacht dat we dat konden en dat iedereen in het gezin het zo leuk zou vinden. Om van de besparing nog maar te zwijgen.

Nu denken we niet dat we nooit meer weg op vakantie gaan. In ieder geval was het goed te ontdekken dat we het allemaal ook leuk hadden zonder weg te gaan en dat het dus zeker geen noodzaak is om niet thuis te zijn met de vakantie. En laten we eerlijk wezen: 1 mooie vakantie per jaar is toch prima.

Dan klopt het toch echt wat Jon Kabat-Zinn zegt: waar je ook heen gaat daar ben je.