Jippie! Ook een flink lagere energierekening

En na ons jubelverhaal over ons sterk verminderde waterverbruik bleef nu (gelukkig) ook de energierekening niet achter. We kregen ruim 400 Euro terug en bleken 400 m3 minder gas te hebben gebruikt dan het jaar ervoor. Electra was gelijk gebleven. Daarmee komen we nu op een maandelijks termijnbedrag van minder dan 100 Euro (het gemiddelde niveau van een kleine flat) en dat voor een huis van bijna 200m2! Hoe kan dat?

De belangrijkste werd al genoemd: we hebben veel minder water verbruikt. Efficienter douchen en badderen leidt tot veel minder water dat opgewarmd moet worden en dus tot een veel lager gasverbruik. Ook verwarmen we steevast ons kookwater eerst met de waterkoker voordat we het in de pan gooien. Heel veel sneller, en daarnaast ook veel minder gasverbruik. En natuurlijk altijd deksels op de pan bij het koken.

Verder zetten we de thermostaat al zodra de kinderen in bed liggen en wij met een kopje thee op de bank neerstrijken laag. Met de gordijnen dicht en een goed geisoleerd huis blijkt het helemaal niet af te koelen totdat je naar bed gaat, maar is de verwarming wel uit. Gaan we een keer iets later naar bed of koelt het toch af dan is een warme trui en dikke sokken ook voldoende.

Deze kwam ook al voorbij: isoleren. Isoleren, isoleren, isoleren. De sleutel tot minder verbruik. Als de warmte (of koelte) beter binnen blijft, dan hoef je ook geen energie te steken in opwarmen of afkoelen. En daarbij effectief ventileren. Dus voordat je ‘s ochtends de verwarming aanzet alles wagenwijd open zetten voor frisse lucht. Na 5 minuten ruikt je huis heerlijk fris en kan je de boel gaan opwarmen. In de zomer geldt dat andersom bij extreme warmte: ‘s nachts de boel open zetten en overdag meteen potdicht met alle zonweringen uit. En om warmteverplaatsingen binnenshuis te voorkomen: zoveel mogelijk de deuren dicht houden.

Tot zoverre het gasverbruik. Maar hoe zit het met elektra? Die zijn gelijk gebleven, maar daar zaten we om te beginnen al heel laag. Kennelijk helpen alle kleine beetjes echt. LED-verlichting door het hele huis, steeds lampen uit zetten bij geen gebruik, zuinige apparaten en bovenal alle standby modi uitzetten. En het zal niet verbazen, we hebben ook niet allerlei gadgets als slimme thermostaten en dergelijke die stiekem toch best wat stroom verbruiken.

Sinds vorig jaar hebben we ook zonnepanelen in een park. Op ons dak vonden we nog een te grote investering met alle onzekerheden rondom de energietransitie. Maar dit bleek een opvallend voordelige en rendabele stap richting zonne energie! We betalen 100 Euro per paneel en mogen ze gedurende 9 jaar gebruiken. Na 1,5 jaar ben je al uit de kosten en daarna ga je dus ‘winst’ maken doordat je feitelijk geen energierekening meer hebt. Daar kan de terugverdientijd van een paneel op je dak niet tegenop.

Conclusie: eigenlijk hebben we niet zo heel veel bijzonders gedaan om deze besparing te bewerkstelligen. Een paar kleine aanpassingen en goed opletten bij de aanschaf van nieuwe apparaten (als ze niet meer te repareren zijn) en je krijgt al zo’n verbluffend resultaat!