Groene kieswijzers en jeeps bij afvalscheiding

Wat hebben deze twee dingen nu met elkaar te maken vraag je je misschien af? Meer dan je denkt, want het een leidt tot het ander. Binnenkort mogen we weer met zijn allen gaan stemmen. Best leuk om dan eens uit te zoeken welke partijen nu eigenlijk hun beloften waarmaken als het aankomt op hun vermeende groene ambities. En daar is de link met de jeep bij de afvalscheiding: want net als in de politiek is het erg makkelijk roepen dat je het klimaat en milieu een goed hart toedraagt, maar het in de praktijk uitleven blijkt vaak lastig…

Allereerst het partijgedrag. We wisten het natuurlijk allemaal al. Veel partijen roepen en vinden van alles, maar in de praktijk komt daar vaak bar weinig van terecht. Helaas maar al te vaak ook op groen gebied. Gelukkig hebben de mensen van kiesklimaat het partijgedrag van onze politieke partijen op een rijtje gezet en heel inzichtelijk gemaakt door middel van een ‘energielabel’. Helaas blijken maar bar weinig partijen een echt groen hart te hebben en dat ook uit te dragen in hun stemgedrag.

Als ambtenaren snappen we ook best dat het lastig is. Je vindt het klimaat wel belangrijk, maar dan is het tijdens die ene stemming toch net publicitair wat fijner om voor een extra steunpakket aan ondernemers te stemmen en je groene ambities daarbij voor nu maar even te laten varen. Want ja, de mensen hebben nu wel iets anders aan hun hoofd dan klimaat. Typisch gevalletje zachte heelmeesters, stinkende wonden. Best leuk scoren op de korte termijn, maar op de langere termijn weten we allemaal dat er echt iets moet gebeuren op duurzaamheidsgebied. En niet over een tijdje, nee NU! En we weten ook dat alle partijen heel hard riepen dat de economie opnieuw groen opgestart moest worden. En dat is zeker hard nodig: de effecten op de leefbaarheid van de omgeving door de lock down zijn ook niet uit te vlakken. Verbeterde luchtkwaliteit, minder verkeer en geluidsoverlast. Ook allemaal effecten waarvan is aangetoond dat ze een positieve uitwerking hebben op de volksgezondheid. Om van de gezondheid van onze aardbol, die we ten slotte nodig hebben om te kunnen leven, maar te zwijgen.

Waarom gebeurt dat dan niet? Waarom worden er onmiddellijke acties genomen op Corona? Waarom worden er zonder blikken of blozen miljarden in de economie gepompt? Onder het mom van de Coronacrisis. Een crisis doet het altijd goed. Maar wacht, er was toch ook een klimaatcrisis? Waarom worden er voor die crisis, die potentieel ons hele bestaan op deze planeet bedreigt, geen miljarden uitgetrokken en drastische maatregelen genomen? Onbegrijpelijk. Gelukkig zijn we niet de enigen die dit bedenken. Scientias had hier afgelopen september al een mooi artikel over geschreven. We hadden het zelf niet beter kunnen verwoorden, dus klik gerust door naar hen.

En dan tot slot de tweeslachtigheid die de mens eigen is. De jeep bij de afvalscheiding. Wij wonen in Oegstgeest en serieus, het is een veel voorkomend gezicht. Zowel bij de milieustraat als bij de glas/papier/textielbak. Dorpsgenoten die met hun volgeladen SUV de hoek om rijden om daar al stationair draaiend hun wijnflessen, overtollige kleding en kranten weg te brengen. En waarschijnlijk denken zij daarbij ook nog dat ze heel goed bezig zijn. Want ze scheiden toch netjes hun afval?

In zekere zin is dat natuurlijk ook waar. Als ze namelijk geen afval zouden scheiden zou dat nog erger zijn. Die dorpsgenoten zijn er waarschijnlijk ook. Maar ja, alleen al het bezit van een dergelijk voertuig doet toch anders vermoeden… En om dan ook nog daarmee zulke korte afstanden te gaan afleggen… Wij wagen het nut daarvan voor het klimaat toch aardig te betwijfelen.

Om een lang verhaal kort te maken: vroeger had je de slogan ‘Een beter milieu begint bij jezelf’. En die is nog steeds hartstikke waar. Want we hebben niets aan praten en intenties en goede bedoelingen, we hebben keiharde actie nodig om onze aarde leefbaar te houden. Een beetje rommelen in de marge om het gevoel te hebben dat je goed bezig bent gaat de aarde niet redden. En nee, dat is inderdaad geen leuke boodschap, maar wel de enige ware. En dat is moeilijk voor zowel de politiek als voor veel burgers zelf. Dus laten we in ieder geval de komende verkiezingen op partijen stemmen die daadwerkelijk met hun stemgedrag naleven wat ze zeggen. Dan komt een beter milieu hopelijk toch weer een stap dichterbij.