Aardappelen, groente, vegetarisch: lekker ouderwets

Ik weet niet hoe het er bij jullie thuis aan toe gaat, maar bij ons vinden de kinderen een heel basaal aardappelen, groente en dan iets erbij eigenlijk het lekkerste dat er gekookt kan worden. Lekker simpel en alles apart zodat ze weten wat het is. Maar dat vegetarisch maken lijkt het op het eerste gezicht nog best een uitdaging. Want het is toch niet voor niets aardappelen, groente, vlees?

Niet dus! De uitdrukking in de postbus 51 van jaren geleden was ook niet voor niets ‘Wie is toch die man die op zondag altijd het vlees snijdt?’ Inderdaad, in de jaren ‘50 en ‘60 werd vaak alleen op zondag vlees gegeten en de rest van de week dus niet. Wij zijn daarentegen in de jaren ‘80 opgegroeid met het idee van aardappelen, groente, vlees en niet meer de alternatieven die in de jaren daarvoor gebruikelijk waren in plaats van vlees.

Toen we de afgelopen vakantie in het huis van vrienden mochten wonen terwijl zij op vakantie waren vonden we daar een heel interessant boekje over eten in de jaren ‘50 en ‘60. Met alle lekkere en minder lekkere dingen. Een ding was zeker: het eten was heel veel eenvoudiger dan nu. Het bestond dus inderdaad vooral uit aardappelen en seizoensgroenten. En wat hadden ze dan in plaats van vlees? Je voelt hem misschien al aankomen: bruine bonen in alle soorten en maten, en soms ei en op vrijdag als je het kon betalen vis. Kliekjes werden ook niet weggegooid, maar opgespaard voor een of andere restverwerking soep. Klinkt misschien niet heel spannend allemaal, maar is natuurlijk wel heel duurzaam. En met alle kruiden en nieuwe kooktechnieken die we ons ondertussen eigen hebben gemaakt is er ook best iets lekkers van te maken. Bij ons staat ondertussen regelmatig aardappelen, groente, vegetarisch op tafel.

Waaruit bestaat dat vegetarisch? De topper bij de kinderen is met stip de bratwurst van de vegetarische slager. Inderdaad erg lekker, maar niet onze favoriet vanwege de prijs en dat het toch best wel een bewerkt product is. En qua impact zijn die toch minder dan onbewerkte producten. Een gebakken ei of omelet erbij doet het ook vaak goed. Maar om in het thema van de jaren ‘50 te blijven, ook de bruine bonen (of welke andere soort dan ook) passeren regelmatig de revue. En dan wel iets gespiced ten opzichte van de oorspronkelijke variant.

Hier mijn succesrecept voor de vegetarische component, duurt niet langer dan 10 minuten. Te combineren met gekookte of gebakken aardappelen, en gekookte, gestoomde of geroerbakte groenten naar wens.
2 blikken bonen (ongeveer 750 gram), uitgelekt en afgespoeld
1 teen knoflook, fijngehakt
1 ui, gesnipperd
1 paprika, gesnipperd
1 el kruiden: ik gebruik vaak Italiaanse, maar pak wat je lekker vindt rozemarijn, tijm, oregano, bieslook, peterselie, etc
peper en zout
een flinke scheut olijfolie
naar wens nog een gehakte verse tomaat
Fruit de ui en de knoflook in een braadpan in de olijfolie. Voeg als de ui glazig wordt de paprika en de kruiden toe. Als de groenten gaar zijn de bonen erbij en lekker aanbakken tot ze een beetje uit elkaar gaan vallen. Dan ben je klaar. Op smaak brengen met zout en peper een eet smakelijk!