Heerlijke bobotie

Origineel bobotie recept dat ik ooit van een Zuid-Afrikaanse huisgenoot heb gekregen. Helaas was een van de hoofdbestanddelen van het origineel gehakt. Met wat gepuzzel is er een heel lekkere en verrassende vegetarische variant uitgerold. Eet smakelijk!

Men neme:
600 gram sperziebonen in stukjes van ongeveer 4 cm
120 gram droge sojabrokken, 20 minuten voorgekookt
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, geperst
2 appels, in blokjes
Sap van een halve citroen
1 bakje crème e fraiche (125 gram)
2 eieren
1 tl gemalen mosterdzaad
2 tl kurkuma
1 tlpaprikapoeder
2 tl kerriepoeder
2 laurierblaadjes
peper en zout
olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 graden en zet de sojabrokken op. Terwijl die staan te pruttelen kun je ondertussen de boontjes doppen en in stukjes snijden. Kook de boontjes ongeveer 7 minuten voor. Warm ondertussen een hapjespan voor met de olijfolie en fruit daarin de ui met de knoflook tot het licht glazig is. Tegen die tijd zijn de sojabrokken wel gaar. Giet ze af en voeg ze daarna toe aan de ui. Als licht aangebakken, voeg dan alle kruiden toe en mix die goed door de sojabrokken zodat ze de smaak goed kunnen opnemen. Giet ondertussen de boontjes af. Voeg daarna de afgegoten boontjes toe, de appels, de crème fraiche en het citroensap. Als het dan nog wat dik is kan je een scheutje water toevoegen. Zet het vuur uit, voeg de eieren toe en mix alles nog eens goed door elkaar. Schep het over in de ovenschaal en warm het nog 25 minuten goed door en door.

Lekker met rijst, gierst, couscous, etc. Mix er voor de variatie een hand rozijnen door, jammie!