Het ’echte’ leven

Ken je dat ook? Dat aan het einde van de vakantie mensen tegen je zeggen; ’Jaha, het echte leven gaat weer beginnen’. Dat is toch eigenlijk een rare opmerking? Hoezo het echte leven? Is er dan iets nep aan het leven als het vakantie is? Het leidde in ons gezin in elk geval tot filosofische overpeinzingen.

Quinten en Elisabeth waren het roerend met elkaar eens dat wat hun betreft juist vakantie het echte leven is. Lekker uitslapen, leuke dingen doen, niets moeten, etc. Hoe mensen in vredesnaam juist het aspect van het leven dat in hun ogen minder leuk is het echte leven konden noemen snapten ze niets van.

En eigenijk hebben ze wel een puntje.Misschien is het ook wel iets heel calvinistisch om het ’echte’ leven als de weg van het lijden en afzien te bestempelen. Met dat gedachtengoed is de vrijheid blijheid van vakantie maar frivool gedoe en hoort de mens juist te zwoegen, ploeteren en afzien en is dat waartoe de mens bestemd is.

Toch denk ik ook dat het ook een bepaalde ’mindset’ is van naar dingen kijken. En misschien is het ook zo, hoe treurig ook, dat het dagelijkse bestaan van veel mensen gewoon niet zo heel erg leuk is. Sleur in werk, geen geweldig huis, weinig energie voor dingen daarbuiten en is de vakantie dan een welkome afwisseling.

Onze eigen verhuizing was al een prachtig voorbeeld van ’mindset’. Er waren nogal wat mensen in de Randstad die vrij geschokt reageerden op een overstap van Oegstgeest naar Steenwijk. ’Wat gaan jullie ver weg!’. ‘Ver weg van wat?’ was dan standaard mijn reactie, waarop dan het antwoord ’Nou, van alles’ volgde. Nu weet ik niet precies wat dat betekent. Want als bos- en natuurliefhebbers zitten we nu stukken dichterbij ’alles’ wat wij leuk vinden dan in Oegstgeest. En we hebben sinds onze verhuizing een paar weken geleden ook geen seconde spijt gehad van onze overstap. Zelfs in een (tijdelijk) veel kleiner huis op een vakantiepark in aanbouw voelen we ons veel fijner.

Maar wacht maar tot het ’echte’ leven weer begint hoorden we dan natuurlijk ook. Nou, dat is ondertussen begonnen. En ook dat bevalt prima. We starten de dag met een prachtige fietstocht om de kinderen naar school te brengen door het bos met de opkomende zon die door de bomen schijnt. Heerlijke geuren, fluitende vogels, mooie zonnestralen. Een ochtendgeschenk. Na thuiskomst starten we de computer op en gaan we lekker aan het werk. Voor telefonisch overleg staat een boswandeling op het menu. Wederom heerlijke rust en prachtige uitzichten. Wat is er dan erg aan het ’echte’ leven?

Nu snap ik ook wel dat ook hier niet alles leuk zal zijn. Maar wees eerlijk, voor wie is altijd alles leuk? Zo zit het leven niet in elkaar. Maar de manier van ernaar kijken maakt wel een wereld van verschil. Als we bij voorbaat al denken dat het ’echte’ leven na de vakantie wel weer vervelend zal worden, is de kans groot dat dat ook gebeurt. Blijven we daarentegen kijken naar de dingen die we tegenkomen waar we blij van worden, dan vinden we op elke dag wel een lichtpuntje om ons aan vast te houden.

Dat wensen we jullie dan ook allemaal toe: dat er elke dag dingen mogen zijn waar je blij en dankbaar voor bent! Succes met de start van het schooljaar en het (vaak) weer starten met werk!