Duurzame huizen

Afgelopen en komende zaterdag is het weer tijd voor de duurzame huizenroute. Een goede manier om inspiratie op te doen over hoe je je huis kunt verduurzamen. Want laten we wel wezen, dat is hard nodig. Uiteraard doen we mee en ontvangen we komende zaterdag gasten om ons energieneutrale huis te laten zien. Wil je los daarvan weten hoe je je huis kunt verduurzamen, neem dan vooral contact met ons op via postvak@degroenefamilie.nl. We denken graag met je mee of maken een offerte voor een advies op maat.

Nu kan je inderdaad makkelijk denken: ‘Ja, jullie hebben een nieuwbouwhuis, dus nogal wiedes dat dat superduurzaam en energieneutraal is.’ Dat klopt inderdaad, bij nieuwbouw is het eerder bijzonder te noemen als die niet energieneutraal opgeleverd worden. Gezien de stand van de techniek is het verbazingwekkend dat dit soms nog wel gebeurd. Maar ook bestaande woningen kunnen vaak met de juiste maatregelen enorm verbeterd worden.

Neem nou onze vorige woning, een jaren ’70 tussenwoning. Die hebben we in een paar jaar tijd opgekrikt van een energielabel D naar een A, en dat zonder zonnepanelen. Het kan dus wel. Hoe hebben we dat dan voor elkaar gekregen?

Om te beginnen hebben we daar een dakopbouw laten plaatsen volgens de laatste nieuwbouwstandaarden en die later zelfs nog na geïsoleerd. Omdat je de meeste warmte verlies via het dak, is daar enorm veel winst te halen. Waar de slaapkamers op de bovenste verdieping voor de dakopbouw in de winter vaak afkoelden tot onder de 15 graden ’s nachts, was dat probleem volledig verholpen na de dakopbouw. Ook hingen er in de winter geen vochtdruppels meer aan het plafond en bleef hij lekker warm. Dikke winst dus.

Verder hebben we alle ruiten vervangen door HR++ glas, waardoor de warmte veel beter binnen bleef. In de zomer een beetje te goed zelfs, waardoor we al snel zonwering hebben laten plaatsen om het ook in de zomer koel te houden binnen. Waar de kozijnen in slechte staat verkeerden hebben we deze vervangen door kunststof kozijnen die veel beter afsloten en voorzien waren van rolluiken voor zonbescherming in de zomer en extra isolatie in de winter. Oude glazen gevelpanelen onder de kozijnen hebben we vervangen door goed geïsoleerde panelen. Uiteraard moet je na het treffen van deze maatregelen nog steeds goed blijven ventileren.

Ook de muren zijn geïsoleerd, net als de vloer. De muren waren nog spannend, aangezien er nog oud isolatiemateriaal van de nieuwbouw aanwezig was. We hebben een partij gevonden die desalniettemin kon isoleren zonder het er eerst uit te halen. Dat werkte inderdaad prima en scheelde ook weer heel veel. De vloer hebben we geïsoleerd met een materiaal dat indien nodig ook weer te verwijderen is en niet verlijmd zit met de vloer. Eerlijk gezegd merkten we daar het minste van, aangezien we in een drive-in woning woonden en dus de woonruimte op de eerste verdieping hadden. Desalniettemin zagen we al deze maatregelen wel degelijk terug op onze energierekening!

Last but not least, ook het inregelen van de installaties en ons eigen gedrag is erg belangrijk gebleken. Dus ervoor zorgen dat de verwarmingen precies goed functioneren en de ketel niet onnodig veel water te warm maakt. Scheelt een slok op een borrel. Zo hebben we langzaam maar zeker de watertemperatuur omlaag weten te brengen naar 55 graden in de winter. En wenden we onszelf aan om de verwarming al om 20.30 omlaag te draaien omdat het dan toch wel warm genoeg bleef tot je naar bed ging. Met een warme deken op de bank is ook gezellig en scheelt veel. Net als netjes overal lichten uitdoen, deuren dichthouden, zuinige apparaten gebruiken (liefst in ecostand) en nog meer van dat soort maatregelen die je eigenlijk wel weet, maar vaak ook vergeet.

En toch klopt het dat je niet het niveau van een nieuwbouwhuis zult evenaren (tenzij je wellicht nog drastischer maatregelen treft). Er blijven bij oudere bestaande bouw toch elementen in de constructie zitten die dit onmogelijk maken. Denk aan bepaalde koudebruggen tussen buiten- en binnenelementen en de dikte van de spouwmuur. In ons huidige huis hebben we een muurdikte van 40 cm. In ons oude huis kwamen we niet verder dan 25 cm. Dat is gewoon een isolatieverschil dat niet goed te maken is tenzij je een volledig nieuwe muur optuigt. In ons nieuwe huis zijn er geen koudebruggen, hebben we 3-dubbelglas en zijn alle verbindingen met buiten afgedicht. In plaats van ventilatieroosters die koude (of juist warme) lucht van buiten naar binnen laten hebben we een warmteterugwin-installatie in ons huis die zorgt voor een constante ventilatie, maar dan wel met voorverwarmde (of -gekoelde) lucht. Ontzettend fijn is dat, want het wordt nooit muf en je hebt ook geen koudeval meer bij de ramen. Bovendien konden we zo volstaan met een kleinere warmtepomp (scheelt opnieuw energie), aangezien er minder warmte verloren gaat. We hebben ook bewust ervoor gekozen geen dakkapellen op zolder te plaatsen, omdat deze de isolatiewaarde van het dak zouden verlagen. En bovendien zouden we dan minder zonnepanelen kwijt kunnen. Nu zijn we een mini-energiecentrale met 54 zonnepanelen. En het grappige is, omdat we zoveel energiezuinige apparatuur in huis hebben krijgen we de energie die ze leveren met geen mogelijkheid op. Zelfs niet als we daarvoor ons best zouden doen.

En wat misschien wel de allergrootste winst is gebleken, is dat mijn vader ook bij ons is komen wonen. En per saldo gebruiken we nu samen in dit huis minder energie dan hij in zijn eentje in een toch behoorlijk duurzaam appartement. Het is dus niet alleen gezellig en handig, het is ook nog eens veel duurzamer. Ook qua ruimtegebruik.

Dus: ben je nieuwsgierig welke keuzes we hebben gemaakt en waarom, kom vooral langs komende zaterdag om 11.00 of 15.00 (wel even aanmelden). Of als je niet kunt stuur ons een bericht op postvak@degroenefamilie.nl!