Ongeïnspireerd en toch door

Heb je dat ook wel eens? Van die dagen dat je je nogal futloos voelt en je afvraagt wat het nut nu eigenlijk is van wat je doet? Nou, zo’n dag heb ik nu dus. Op mijn vaste schrijfochtend zit ik me echt af te vragen waarom ik dit doe. Het mij de laatste weken verdiepen in het sociale media gebeuren heeft ook niet echt geholpen. Het staat daar vol met mensen die in meer of mindere mate met hetzelfde bezig zijn als wij. En dat roept de vraag op: wat heb ik daar nu dan nog aan toe te voegen? Deze week een beetje zelf-peptalk :-).

Heerlijk he? Die eeuwige zelftwijfel. Ik zal vast niet de enige zijn die daar bij tijd en wijle last van heeft. En ik blijf het eerlijk gezegd overweldigend vinden hoe je je plek vindt tussen al die geweldige initiatieven en inspirerende mensen en voorbeelden die er al zijn. Want er zijn zoveel mensen, en dan ook nog zoveel mensen die gewoon doen en daarmee succesvol zijn. Soms ben ik ronduit verbaasd waarmee mensen hun geld kunnen verdienen of waarmee ze trots naar buiten stappen. Dan vind ik hun ideeën ondoordacht of onvoldoende uitgewerkt. En soms kloppen ze ook ronduit niet. Dan denk ik: hoe kan je daar nou je geld mee verdienen? Waarom geven mensen daar überhaupt geld aan uit? Dat geldt natuurlijk helaas voor heel veel dingen in onze maatschappij. Dat is de hele reden dat ik hiermee begonnen ben.

Waarschijnlijk duidt dat op een goede eigenschap die ik zelf bezit. Bescheidenheid en dingen doordenken. Maar als je iets van de grond wilt krijgen en daar je brood mee wilt verdienen helpt dat je niet bepaald. Want het leidt er alleen maar toe dat je niets doet. Dus positief benaderd betekent het dat ik nog wat te leren heb op het gebied van durf en zelfverzekerdheid. Want eerlijk is eerlijk, met alle ervaring en kennis die ik in mijn drie studies en mijn werkende en privé-leven heb opgedaan hoef ik helemaal niet onzeker te zijn over mijn kennis en ervaring en of ik wel of niet iets toe te voegen heb. Natuurlijk heb ik dat!

Vandaar dat ik vanochtend ook dacht, ik geef hier gewoon niet aan toe. Als ik een keer niet zo goed weet hoe nu verder, dan schrijf ik dat gewoon en ik ga gewoon aan de slag. En ja, dan maar een keer een misschien minder leuk verhaal. Je kan nou eenmaal niet altijd pieken of maar perfect bezig zijn. En ook twijfels horen bij het leven.

Eerlijk gezegd had ik de afgelopen weken ook wel genoeg aan mijn hoofd. Kinderen die niet lekker waren was wel nummer 1. Verder zijn we bezig met de verkoop van de eerste woning van Diederik. Hij had hem destijds net voor de crisis gekocht, waardoor verkopen toen we gingen samenwonen niet echt een optie was gezien de prijsdalingen toen. We gingen hem dus verhuren en dat ging heel erg goed en vonden we erg leuk. We hebben steeds hele fijne huurders gehad. Alleen merkten we dat we onze verduurzamingsambities voor het pand nog niet kwijt konden binnen een voor ons prettige termijn. Met het vertrek van de huurders tijd om afscheid te nemen.

En de puzzel voor wat betreft de elektrische auto is ook nog niet beslecht. Aan de ene kant is het duurzamer om te blijven gebruiken wat er al is en niets nieuws te kopen. Vooral als je ziet wat er nu nog aan materiaalgebruik nodig is voor de productie van een nieuwe elektrische auto kan je je afvragen hoe duurzaam dat is. Al geldt nu al wel dat als je naar de hele levensduur van een voertuig kijkt, de elektrische varianten beter scoren aangezien die gedurende hun levensduur niet meer afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Met andere woorden, een elektrische auto is momenteel wellicht minder duurzaam op het moment van aanschaf vanwege de productie, maar over de gehele levensduur genomen wel degelijk milieuvriendelijker. Maar ja, als je dan ook nog kijkt naar de ontwikkelingen die producenten zelf zien voor de toekomst, met sterke afname in materiaalgebruik, betere batterijen die sneller opladen en verder kunnen rijden en een kostenverlaging ten opzichte van huidige modellen. Dan ben je bijna gek als je nu een nieuwe elektrische auto aanschaft. Daar staat dan weer tegenover dat je over een paar jaar waarschijnlijk wel een goede tweedehands elektrische auto kunt kopen (meer keuze dan nu), maar dat dat dan nog steeds de modellen zijn die nog niet op de standaard zitten die de fabrikanten zelf willen. Toch ook een beetje jammer. En dat het zowel qua kostenbesparing als qua uitstoot wel echt veel beter is om nu al op een elektrische auto over te stappen. Nog even doorpuzzelen dus…

Weet je wat nou grappig is? Door mezelf alleen maar te dwingen om toch te gaan schrijven vanochtend voel ik me al een stuk beter en heb ik opeens weer plannen wat te gaan doen. Mooie foto’s voor het groene vakantiehuisje uitzoeken en de welkomstmap verder afmaken, nog een paar leuke foto’s van de kinderen afdrukken om op te hangen, de binnenkozijnen verder schilderen en als het lukt boeken lezen hoe een leuke adviespraktijk op poten te zetten. Het blijkt weer: het belangrijkste is gewoon iets gaan doen, en dan volgt de rest vanzelf weer. En nog iets, ik heb gelijk weer inspiratie voor volgende week ;-)! Een fijne week gewenst!