Een duurzaam en gezond 2021 gewenst!

En hoe kan je 2021 nu dan makkelijk duurzamer starten? Hoe duurzaam of hoe onduurzaam je nu ook leeft, begin met kleine veranderingen die je ook echt kunt volhouden. Of doe een grote radicale ingreep waardoor je niet meer anders kunt.

Laten we met een makkelijke stap beginnen, die ook nog eens goed voor de portemonnee is: koop in de uitverkoop een echt degelijke, normaal dure kunstkerstboom. Nu een uitgave, maar dan ben je als je een goede koopt ook minstens 12-15 jaar van het kopen van een kerstboom af, met alle autoritjes en stofzuigen die daarbij komen kijken van dien. Scheelt dus niet alleen voor de productie van de bomen zelf. Op de site van MilieuCentraal kan je nalezen dat een goede kunstboom inderdaad een betere optie is.

Nog een goede stap voor zowel natuur als portemonnee: ga meer vegetarisch eten. En vervang daarbij het vlees zoveel mogelijk door noten en bonen, want vleesvervangers zijn niet per se de meest gezonde optie. En ga voor onbewerkte producten, dus in elk geval geen pakjes, sapjes, etc. Eigenlijk kan je 80% van de supermarkt overslaan. Scheelt superveel afval. En je zult zien dat je je dan ook gezonder voelt.

Op het hygienische vlak kan je in plaats van zeeppompjes, shampooflessen en douchegel werken met blokken zeep. Scheelt veel verpakkingsmateriaal en onnodig gesleep van water. Dat water voeg je tijdens het douchen of badderen zelf wel toe. En zet eens een timer aan tijdens het douchen. Het scheelt echt enorm veel om bijvoorbeeld maar 5 minuten in plaats van 10 minuten te douchen, niet alleen aan water, maar ook aan energie om het water te verwarmen. Ook het uitzetten van de douche bij het inzepen scheelt veel. Heb je een bad, denk er dan ook eens aan om de kinderen samen in bad te stoppen of ga er zelf bij zitten. Een gemiddeld bad kost namelijk net zoveel water als een douchebeurt van 10 minuten, maar als je daar dan gelijk met zijn allen gebruik van kunt maken…

Qua schoonmaken kan je om te beginnen kiezen voor ecologische schoonmaakproducten. Wil je een stapje verder gaan is het ook heel makkelijk om zelf duurzame schoonmaakproducten te maken. Je hebt namelijk nauwelijks schoonmaakmiddelen nodig, dus met maar een paar ingredienten en hergebruik van oude flessen ben je er al. Maar het allermooiste is het natuurlijk als je zoveel mogelijk kunt schoonmaken zonder schoonmaakmiddel. Lees daarvoor ons eerdere blog Schoonmaken als een pro.

Wil je wat nuttigs doen met je spaargeld, investeer dan in het klimaatbestendig maken van je huis. Dus zowel tegen de warmte als de kou. Isolatie is stap 1 en we weten uit ervaring dat vooral het dak erg veel toevoegt met als goede tweede de ramen. Zonwering helpt in de zomer enorm. Heb je een uitbouw met een plat dak, leg daar sedum op: isoleert het dak en zorgt voor minder hitteweerkaatsing naar de bovenverdieping.

Meer bewegen is vaak ook een goed voornemen. Denk in plaats van de sportschool aan het veel meer gebruik maken van fiets en benenwagen. Door bijvoorbeeld alle ritjes onder een bepaalde afstand met de fiets of lopend te doen in plaats van met de auto bespaar je echt enorm veel CO2. En werk je daarnaast ook nog aan je conditie!

Is er iets kapot? Ga het eerst repareren voordat je iets nieuws koopt. Is dat echt niet meer mogelijk? Koop dan de meest energiezuinige variant die je kunt vinden. En let er ook op of er in de toekomst nog goed reserve onderdelen te krijgen zijn.

Last but not least: denk bij alles dat je wilt kopen of overweegt of je het wel echt nodig hebt. Misschien kan je die broek ook combineren met een trui die je al jaren in de kast hebt liggen. Misschien is die rok opeens veel leuker met een andere riem en blijken je schoenen na een gang naar de schoenmaker en een degelijke poetsbeurt nog hartstikke mooi en kunnen ze nog jaren mee. Een terrasverwarmer is ook echt flauwekul als je een warme deken hebt of blijf gewoon binnen in je warme huis als je het te koud vindt. En eigenlijk geldt het voor heel veel spullen: als je jezelf dwingt een paar dagen te wachten voordat je iets besteld kom je er heel vaak achter dat je het niet echt nodig hebt. Probeer het maar eens.

Hoe dan ook: denk niet te snel dat het niets uitmaakt, want elke kleine stap voegt iets toe en helpt daadwerkelijk. Veel succes met de verduurzaming!