Natuurlijke vijanden

Onze appelboom zit onder de luizen, en niet zo’n klein beetje ook. Het is echt dramatisch en ondertussen zijn zelfs de rozenstruiken van de buurvrouw in gevaar. Vindt onze zoon niet zo erg, want hij ‘houdt niet van prikstruiken.’ Maar wij vinden dat toch voor de onderlinge relatie niet zo’n feest.

Goed, ook dat ecologisch bestrijden dus. Poging 1: opgeloste groene zeep. Deed bijzonder weinig. Sterker nog, je zou denken dat ze het lekker vonden, want het werden er alleen maar meer. Dus poging 2: op naar het tuincentrum op zoek naar een ecologisch bestrijdingsmiddel. Ons werd een lokale bollenboeren vinding aangeraden. Een goedje met allemaal natuurlijke vetzuren en andere dingen die luizen niet lekker zouden vinden, maar de boom wel zouden versterken. Ondertussen was ons sproeiwerk al meer dan verdubbeld, dus het werd al bijna een avondvullend programma om de boom in te sproeien. En dit procédé moet wekelijks herhaald worden voor succes. Kleine tegenvaller dus toen er een dag na de eerste sproeibeurt een enorme onweersbui kwam…

Helaas, na twee weken nog steeds veel, heel veel luizen. Dus op naar de heftigere varianten: de zogenaamde natuurlijke vijanden. Met andere woorden, lieveheersbeestjes (die dus voor luizen niet zo lief zijn) of sluipwespen. Die kan je dus gewoon online bestellen inderdaad. Voor specifiek deze variant luizen zijn lieveheersbeestjes erg geschikt, dus die werden het tot grote vreugde van de kinderen. Maar helaas, er schijnt een ziekte te hebben gewoed in lieveheersbeestjesland en dus zijn er maar heel weinig lieveheersbeestjes beschikbaar om uit te leveren (week 1). Toen ze er kennelijk eenmaal waren volgde een hittegolf en konden de lieveheersbeestjes niet verstuurd worden (week 2 en 3). En nu staan we hopelijk op de nominatie om eindelijk morgen of overmorgen onze lieveheersbeestjes boerderij in ontvangst te mogen nemen.

Ondertussen hebben we braaf elke week gesproeid met het niet echt werkende goedje in de hoop dat het in ieder geval niet zo verergeren. Twijfelachtig. En nu maar hopen dat als ze dan eindelijk echt komen we een beetje goede lieveheersbeestjes boeren blijken te zijn die zoveel lieveheersbeestjes weten te produceren dat ze ook die enorme overdaad aan luizen (en de hen beschermende mieren) aankunnen. Het blijft nog even spannend in de appelboom…