De uitdaging

We vroegen ons de laatste dagen af op welke manier we minder grondstoffen zouden kunnen gaan gebruiken. Want laten we eerlijk wezen, in vrijwel alle producten zitten heel veel grondstoffen verwerkt, ook stoffen waarvan je niet eens vermoedde dat ze erin zouden zitten.

Zo hebben we ook wel eens geprobeerd alles veganistisch te doen, maar dat is in de praktijk nog best een behoorlijke opgave. Je wilt niet weten hoeveel dierlijke producten in ogenschijnlijk goede producten zitten. De vegetarische slager mag al vaak niet en als je uit eten gaat is het al bijna helemaal niet te doen op een paar specialistische gelegenheden nagelaten.

Maar goed, terug naar de grondstoffen. We hebben ons dus voorgenomen om ons best te doen het komende jaar geen nieuwe spullen te kopen. Marktplaats, kringloop en tweedehandswinkels en dergelijke mag dus wel van onszelf. Ik zie al wel gelijk wat lastige vragen opdoemen omtrent kindermaillots en ondergoed. Dat heb ik nog nooit tweedehands aangetroffen. Maar goed, we gaan op zoek. Ook leuk, verantwoord en leerzaam speelgoed wordt een uitdaging, want lastig beschikbaar. Mocht dat nou niet lukken, dan gaan we voor het best mogelijke alternatief: gerecyclede producten of producten die met respect voor mens, dier en natuur zijn geproduceerd.

Voedsel is logischerwijze uitgesloten. Daarmee minderen we met ons biologische groentepakket ook al behoorlijk op verpakkingsmateriaal, want alles wordt keurig in herbruikbare kartonnen dozen zonder onnodige verpakkingen afgeleverd. Ons voornemen is wel om daar – voor zover mogelijk – meer boodschappen bij te bestellen, in plaats van bij de reguliere supermarkt.

We vinden het zelf ook best wel spannend of het gaat lukken. De eerste missie wordt kleine meisjesondergoed. Gelijk een pittige uitdaging. We houden je op de hoogte ;-).