Onnodige producten en Sinterklaas

De tijd van de mannen met rode pakken en witte baarden is weer aangebroken. En bij onze kinderen de bijbehorende opwinding over cadeautjes. En vervolgens onze eigen frustratie over waarom die op zich mooie tradities en feesten toch alleen maar over cadeaus en dus spullen gaan. Daarom is de op LinkedIn en Instagram gedeelde oproep voor een duurzame Sinterklaas met een tweedehands piet alleen maar fantastisch!

En toch blijft er bij mij wel iets knagen. Want hoe mooi dit initiatief ook is, feit blijft dat dus zo ongelooflijk veel onnodige spullen al geproduceerd zijn en nog steeds worden. En dat het nog steeds om de spullen gaat, hoewel dan in elk geval duurzamer dan met nieuwe spullen. En moeten we daar niet eigenlijk vanaf? En dat we juist alleen maar spullen kopen die we echt nodig hebben. En natuurlijk liefst duurzaam geproduceerd en lang meegaand.

Kijk alleen al naar de stapel kleding die we wereldwijd over hebben. Die is letterlijk zichtbaar in de Atacama woestijn in Chili, waar bergen met ongebruikte kleding liggen te vergaan. Maar zoals altijd is dat eigenlijk het topje van de ijsberg. Jaarlijks worden ook miljoenen tonnen nieuwe en goede kleding verbrand omdat het ‘over’ is. Denk je eens in hoeveel energie er in die kleding is gestoken: eerst moesten er katoenplanten voor groeien, water krijgen, verzorging, etc. Daarna de pluk en de verwerking tot garen en stof. Vervolgens het maken van de kleding in meestal niet al te beste omstandigheden en tot slot het transport naar de winkels. En er dus weer uit omdat het niet nodig is. Dat is toch gewoon ziek? Laten we die stapels eens bij elkaar leggen en voorlopig met zijn allen daar onze kleding van gebruiken in plaats van nog meer nieuw eraan toe te voegen. Ik wed dat we daar als mensheid jaren mee vooruit kunnen.

Eerlijk gezegd vraag ik me ook vaak af wat het bestaansrecht is van heel veel winkels. Alleen al in de supermarkt kan ik 90% van de schappen overslaan. En datzelfde geldt voor winkels in de steden. Hoeveel kleding, interieur, speelgoed of wat dan ook kan je nodig hebben? Afgezien van dat ik bijna nooit in de stad kom mis ik het aanbod ook totaal niet. Ik heb namelijk bijna nooit iets nodig.

Voedsel bestel ik wekelijks voor 98% via Hofweb, een biologische boerencoöperatie die seizoensproducten direct van de boer aflevert en zo een nette prijs garandeert. Onze meubels komen ofwel van de kringloop ofwel zijn via familie en vrienden bij ons terecht gekomen. Nu we net verhuisd zijn is nog wel verlichting nodig, maar dat is daarna dan ook weer heel lang klaar. Net als vloer en gordijnen. Kinderkleding halen we zoveel mogelijk tweedehands en schuiven we daarna ook weer door naar anderen. En eigen kleding kopen we alleen als het stuk is en wordt afgedragen tot het echt tot op de draad versleten is. Boeken lenen we bij de bibliotheek, ook ideaal. Dan heb je toch ook bijna niets nodig?

Tel daarbij nog eens op dat veel van die spullen vaak ook niet goed zijn voor jezelf of het milieu. Neem nu de supermarkt. Een heel groot deel daarvan is gevuld met voedsel dat niet goed voor je is. Neem de schappen met chips/zoutjes, snoep, koek, voorbewerkt voedsel, vleeswaren, zoete toetjes, ijs, diepvriesproducten, frisdranken, wijn, bier en ga zo maar door. Vaak ook nog eens milieuonvriendelijk verpakt. Dus waarom ligt dat daar eigenlijk nog? We weten allemaal dat dat niet goed voor ons is. Het Voedingscentrum is daar bijzonder duidelijk over. En dan ook nog eens zoveel verschillende soorten en keuzes daarbinnen? Helaas geldt dat van die verpakking soms ook voor de wel gezondere en duurzamere producten. Daarom probeer ik ook zoveel mogelijk bij Hofweb te bestellen om de hoeveelheid verpakking te reduceren. Maar soms verreken ik me toch of had ik verkeerd in de voorraadkast gekeken en fiets ik langs de supermarkt. Dus: best handig dat zo’n winkel er is, maar het mag ook wel wat minder allemaal. Het formaat van de vroegere kruidenier met van alles maar een soort was zo gek nog niet. Is gelijk ook alle keuzestress verdwenen.

En het mooiste komt nog: door onze ‘spartaanse levensstijl’ zoals een vriendin van mij dat noemt, besparen we op jaarbasis ook nog een heel erg veel geld. Zo is duurzaam leven niet alleen goed voor het milieu, maar dus ook voor je eigen portemonnee. Een dat wordt regelmatig vergeten. En dat spartaanse: valt reuze mee als je ziet hoe we wonen. Wij missen helemaal niks. Volgende keer meer over het besparen door een duurzame levensstijl.

Nu even terug naar de feestdagen. Want ook wij hebben natuurlijk de uitdaging thuis hoe deze dagen duurzaam en zonder het verzamelen van al teveel spullen door te komen met onze kinderen. We beginnen maar eens met wekelijks iets kleins in de schoen. In ieder geval batterij en electronica vrij. Denk aan haarspeldjes die toch al nodig waren, een paar sokken, een boekenlegger of iets lekkers. Kan ook zelfgemaakt zijn of collectief voor ze alledrie. En dan maar hopen dat de goede mannen zich vervolgens op de dag zelf als we met de hele familie bij elkaar zijn hebben ingehouden of de tweedehands Piet hebben ingeschakeld ;-).

Hoe doen jullie dat thuis met de feestdagen? Helemaal los of ingetogen? En nog tips hoe we het ook anders kunnen aanpakken? We horen het graag via postbus@degroenefamilie.nl.